Revizuirea Constituției, în sensul schimbării definiției familiei, scoasă de pe lista de vot final în Camera Deputaților. Nicolae: „Să fie sănătoși!”

Revizuirea Constituției, în sensul schimbării definiției familiei, scoasă de pe lista de vot final în Camera Deputaților. Nicolae: „Să fie sănătoși!
Publicat: 28/03/2017, 16:58

„Vă propun ca inițiativa legislativă privind revizuirea Constituției să nu mai figureze pe lista de vot final de astăzi, să fie retrimisă Birourilor permanente reunite pentru a discuta un posibil conflict de competențe între cele două camere ale Parlamentului, să se decidă traseul legislativ al acesteia, având în vedere că inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, iar plenul acestuia în mod inexplicabil a decis ca propunerea legislativă să fie trimisă la Camera Depupaților, în calitate de primă cameră. (…) Nu există nici un argument legal sau constituțional care să consfințească faptul că prima cameră este Camera Deputaților”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu, reamintind că inițiativa cetățenească a fost semnată de 3 milioane de oameni.

Propunerea liderului PSD a fost adoptată cu 139 „pentru”, 1 vot „împotrivă” și două abțineri.

Marți, în ședința de plen, nu erau întrunite condițiile de prezență pentru adoptarea inițiativei cetățenești.

Pentru adoptarea inițiativei de revizuire a Constituției erau necesare 219 voturi „pentru” (două treimi din numărul total al deputaților), iar totalul voturilor exprimate în ședința de marți, când s-a făcut propunerea de scoatere de pe lista de vot final, era de 142 de voturi.

În fiecare cameră a Parlamentului, inițiativa de revizuire a Constituției se votează cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă textele celor două camere sunt divergente se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.

Inițiativa cetățenească are ca obiect de reglementare revizuirea Constituției României, avându-se în vedere modificarea articolului 48, alineatul 1, în sensul stabilirii la nivel constituțional că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Inițiativa cetățenească pentru reviziurea Constituției a fost dezbătută și adoptată pe articole în ședința plenului de luni.

PSD, ALDE, PMP și deputații PNL Daniel Gheorghe și Ben-Oni Ardelean au declarat, în timpul dezbaterilor, că vor vota în favoarea inițiativei cetățenești pentru modificarea Constituției, pledând pentru susținerea familiei tradiționale.

Deputaul ALDE Varujan Vosganian a susținut că „șansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care își educă odraslele în spritul valorilor tradiționale”.

Parlamentarii USR nu au luat cuvântul în dezbaterile din plen, în timpul dezbaterilor.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a atras atenția, în ședința de luni, că modificarea propusă, va lipsi de protecția unei norme constituționale mama care își crește copilul.

Andronache a propus plenului adoptarea amendamentului PNL, potrivit căruia „familia are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului prin măsuri economice și sociale, inclusiv prin încheirea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, având la bază egalitatea între soți, drepturi și datoria părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, însă, amendamentul a fost respins.

Șerban Nicolae, despre retragerea de la vot a redefinirii familiei: „Să fie sănătoși!”

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat marți, în legătură cu decizia Camerei Deputaților de a retrage de la vot final inițiativa cetățenească de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei, că nu face consultanță juridică pentru colegii săi, dorindu-le „Să fie sănătoși!”.

„Foarte bine. Să fie sănătoși! Oricine citește Constituția, vede că inițiativele de revizuire a Constituției se adoptă de Camera Deputaților și de Senat. (..) Ordinea nu este întâmplătoare, nu este ordinea utilizată în mod frecvent pentru enumerare, așa cum este în textului Constituției, ci este o ordine prestabilită, în sensul în care propunerile se trimit la Camera Deputaților, se adoptă de către Camera Deputaților, se transmit la Senat, dacă se adoptă la Senat într-o formă diferită, se ajunge la mediere. Dacă nu, se merge la referendum”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.
Senatorul este de părere că s-a respectat procedura.
„Din punctul meu de vedere, procedura este cât se poate de limpede: la Camera Deputaților trebuia dat un vot. O o informație pe care am primit-o de la dvs. Din experiențe anterioare, aș lua-o așa, cu beneficiu de inventar, până când verific, până când apare domnul Liiceanu să ne spună dacă e vorba de o inexactitate la care se păstrează fondul sau este o minciună nesimțită pur și simplu. Dar repet, revenind la treburile serioase, mi-a greu să fac speculații la momentul acesta. Din punctul meu de evdere lucrurile erau limpezi. De aceea s-a și transmis la Camera Deputaților, ca să se pronunțe în primă fază. Nu e pe procedura curentă de legiferere, prima Cameră sesizată și Camera decizională, ci e o procedură distinctă, care se aplică doar la inițiativele de revizuire a Constituției”, a mai spus senatorul.
Întrebat dacă nu l-e aspus și colegilor săi acest lucru, Șerban Nicolae a spus: „În general nu fac (,,,) consultanță juridică nici pentru colegii mei nici pentru alte persoane. Practic avocatura și lucrul acesta este de notorietate”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...